PRO ZDRAVÉ ZUBY A DÁSNĚ

20.10.2013 16:58

Máte také potíže se zuby a do zubařské ordinace se vlečete jako na popravu? 
V následujícím článku nabízí Simona Procházková rady, jak o zuby pečovat pomocí přírodních prostředků...

Ach ty zuby...
Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by občas neměl problémy se zuby nebo dásněmi. Zubní kazy se nedají léčit bylinkami či jinými přírodními metodami, s těmi nám pomohou pouze stomatologové. Alternativní medicína může pomoci v prevenci onemocnění dásní, paradentózy či jiných nepříjemností v dutině ústní. Japonští vědci provedli rozsáhlý průzkum v oblasti stomatologie a došli k závěru, že pravidelné pití kvalitního zeleného čaje chrání zuby před kazy. Rozhodující je přitom obsah tříslovin v něm obsažených.
Nejjednodušším prostředkem pak  je propolis, pokud ovšem na něj nejsme alergičtí. Tento včelí produkt je antiseptický, působí velmi hojivě a navíc obsahuje řadu účinných látek, jako například éterické oleje, enzymy atd. Při zánětech dásní dobře účinkuje denní žvýkání drceného nebo práškového propolisu. Ten zaplní mezery mezi zuby a odtud léčebně působí, zejména přes noc. Můžeme však použít i propolisovou tinkturu, kterou si třikrát denně potíráme dásně. Tento přírodní prostředek v mé lékárničce nesmí chybět.

Bylinky na zánět dásní
Budeme potřebovat dva díly šalvěje, jeden díl přesličky rolní a jeden díl máty. Drogy dobře promícháme a odvar si připravíme tak, že jednu polévkovou lžíci přelijeme dvěmi dcl vroucí vody a necháme dvacet minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlažným odvarem pětkrát denně pořádně vyplachujeme ústa. Odvar bychom měli držet v ústech dvě až tři minuty.

Ústní protizánětlivá voda
Potřebujeme jeden díl šalvěje, jeden díl heřmánku a jeden díl květů měsíčku lékařského. Bylinky pořádně promícháme. Ústní vodu si připravíme podle tohoto receptu: jednu polévkovou lžíci směsi přelijeme dvěmi dcl vroucí vody a necháme dvacet minut louhovat. Potom dobře přecedíme a touto ústní vodou si ráno a večer pořádně vyplachujeme ústní dutinu. Denně musíme připravovat čerstvý nálev.

Protizánětlivá tinktura
Potřebujeme tři dcl 60% lihu, dvě čajové lžičky šalvěje, jednu čajovou lžičku květu heřmánku, jednu čajovou lžičku květu měsíčku lékařského, jednu čajovou lžičku myrthy. Bylinky používáme čerstvé, ale můžeme použít i sušené. Jednotlivé drogy smícháme, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme lihem. Potom sklenici dobře uzavřeme a dáme na teplé místo. Dvakrát denně tinkturu pořádně protřepáváme. Po čtrnácti dnech dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uschováme. Když chceme tinkturu používat na masáž dásní, je třeba ji zředit. Na dvě dcl destilované vody dáváme jednu polévkovou lžíci lihového výtažku. Stejným způsobem si můžeme udělat i tinkturu ze třapatky nachové (echinacei), která má také velmi hojivé účinky na celou ústní dutinu.
Velmi účinná je i čerstvá šťáva nebo listy z aloe vera, ale i jiných tučnolistých rostlin jako například aloe aborescens či netřesku skalního. Šťávou nebo řezem listu potíráme třikrát denně dásně. Pořiďte si domů aloe v květináči a budete mít vždy po ruce výborný přírodní lék na všechny možné neduhy.

Ústní voda proti paradentóze
Potřebujeme jeden díl šalvěje, jeden díl dubové kůry, jeden díl truskavce (rdesno ptačí), jeden díl květů měsíčku lékařského. Bylinky dobře promícháme a používáme tak, že čtyři lžíce směsi přisypeme do půl litru vody a necháme za studena dvanáct hodin macerovat. Ráno vše uvedeme k varu a pak necháme dvacet minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Tímto odvarem si pravidelně dvakrát denně vyplachujeme ústní dutinu. Účinek zvýšíme, když třikrát týdně budeme popíjet čerstvou šťávu z červené řepy v množství dvou dcl.
Proti paradentóze se dá také úspěšně bojovat se lžičníkem lékařským. Čerstvou lžičníkovou šťávu naneseme na nemocné dásně a měkkým kartáčkem nebo polštářky prstů provádíme jemnou masáž.

Čaj proti zubním bolestem
Čaj z těchto bylinek má uklidňující účinek na nervovou soustavu.
Potřebujeme jeden díl kořenu kozlíku (kozlík má nepříznivé aroma, ale hotový čaj z něho je velmi chutný), jeden díl meduňky, jeden díl třezalky, jeden díl srdečníku. Bylinky smícháme a čaj si připravíme tak, že jednu a půl lžíce směsi přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme a čaj popíjíme teplý po doušcích. Tuto uklidňující směs doporučuji i při zvýšené stresové zátěži, nervozitě či úzkosti.
Při bolestech zubů si také můžeme pomoci hřebíčkem. Buď si natřeme postižené místo hřebíčkovým olejem nebo v ústech rozžvýkáme několik kousků tohoto koření. Hřebíček se mi už několikrát osvědčil. Lidové recepty také radí přiložit si na bolavý zub plátek čerstvého česneku obalený v gáze.

Zánět okostice
Čerstvý celer nahrubo nastrouháme, vložíme do ústní dutiny a snažíme se ho tam držet deset minut. Potom ho vyplivneme a po půl hodině celou tuto proceduru zopakujeme, to provedeme  několikrát denně. Při tomto zánětu můžeme stejným způsobem použít i syrovou bramboru či kostivalový kořen.

Bolesti trojklanného nervu
Při těchto velmi nepříjemných bolestech účinně pomáhají plody bezu. Konzumujeme je formou šťávy, sirupu či kompotu. Současně pomáhá i obklad ze směsi květu divizny, květu měsíčku lékařského, jitrocele, mateřídoušky a řebříčku, vše ve stejném poměru.
Na bolest trojklanného nervu nebo na bolest nervu i zubu si můžeme vyrobit účinnou tinkturu. Připravíme si ji tak, že do sklenice do jedné třetiny napěchujeme třezalku a zbytek dolijeme 60% lihem nebo slivovicí a necháme čtrnáct dnů na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme a pak tímto mazáním potíráme bolestivá místa. Je dobré mít tuto tinkturu v domácí lékárničce.

Slézová zubní pasta
Kořen slézu nadrtíme a následně pomeleme na jemný prášek. Nasypeme trošku na mokrý zubní kartáček a čistíme zuby a zároveň provádíme i masáž dásní. Po skončení ústa nevyplachujeme, protože prášek může ještě léčivě působit.

Čaj proti bolesti po vytržení zubu
Po tomto nepříjemném zákroku je dobré si udělat silný odvar z jednoho dílu kořenu kozlíku, jednoho dílu květu divizny, jednoho dílu šalvěje, jednoho dílu jitrocele a jednoho dílu yzopu. Dvě lžíce této směsi dáme do dvou dcl vody, přivedeme k varu a necháme vychladnout. Studený odvar se snažíme podržet chvilku v ústní dutině a pak polkneme.
Německý spolek zdravotních odborníků zkoumajících bylinné přípravky, uznal heřmánek jako účinné kloktadlo při léčení zánětu dásní. Čaj se připraví tak, že tři lžičky sušených květů této bylinky se přelijí dvěmi dcl vroucí vody a nechají patnáct minut louhovat. Pak je scedíme a necháme trošku vychladnout. Tímto odvarem si třikrát denně vyplachujeme celou ústní dutinu. Stejným způsobem můžeme připravit čaj ze sušené šalvěje, který má velmi antiseptické a stahující účinky.

Bylinkový obklad po vytržení zubu
Smícháme jeden díl květu bezu, jeden díl květu měsíčku lékařského a jeden díl květu heřmánku. Čtyři lžíce této směsi krátce rozvaříme v malém množství vody a necháme přikryté vychladnout. Vlažné byliny nasypeme do čisté gázy nebo plátna, necháme okapat a potom přiložíme na bolavé místo, ovážeme a necháme několik hodin působit.

Detoxikace oleji
Detoxikace pomocí olejů se lidově nazývá „mlgání oleje“. Je to způsob využívající kvalitní panenské oleje pro preventivní očišťování organismu. Postup je sice nezvyklý, ale velmi účinný. K této proceduře lze použít olej olivový, mandlový, sezamový nebo z lískových či vlašských ořechů. Detoxikace olejem se provádí následujícím způsobem: do úst vezmeme dvě lžíce oleje a asi tři minuty ho převalujeme v ústech. V průběhu tohoto pohybu olej vícekrát zřídne a opět zhoustne a po vyplivnutí má mléčnou konzistenci. Zatím neznámým působením tento olej zbavuje organismus toxických látek a přispívá k celkovému zlepšení látkové výměny a také funkce kloubů. V alternativní medicíně je to ověřený postup. Já ho používám již několik let.

Skvrny na zubech
Žlutá či hnědá místa na zubech vybělíme pomocí ovoce. Dobře nám poslouží citrónová kúra, zuby potíráme její vnitřní stranou. Také citrónová šťáva může odstranit skvrny od cigaret, kávy či čaje.
Čistící účinek má i jahoda – zuby potíráme rozkrojenou jahodou.

Základní pravidla ústní hygieny v naší rodině 

  1. Čistíme si zuby minimálně dvakrát za den, nejlépe však třikrát.
  2. Kromě kvalitního zubního kartáčku používáme i dentální nitě, kartáčky pro mezizubní prostory nebo vodní sprchu a speciální škrabku na očistu jazyka. Zubní kartáček pravidelně každé tři měsíce měníme, dentální nitě a mezizubní čistidla jsou jen na jedno použití.
  3. Používáme kartáček s měkkými štětinami a malou hlavičkou, abychom se dobře dostali i na zadní zuby.
  4. Chceme-li mít jistotu, že zubní kartáček neobsahuje žádné bakterie, přechováváme ho ve výtažku z jader grapefruitu, šalvějové či jiné bylinné tinktuře. Dětem před použitím kartáček  vždy pečlivě propláchnu.
  5. Dbáme na to, abychom dobře očistili všechny plochy zubů -- přední, zadní i horní.
  6. Čistíme si zuby jen jedním směrem, abychom případný plak netlačili pod okraj dásní. Horní zuby shora dolů, dolní zuby zdola nahoru.
  7. Po vyčištění zubů si konečky prstů jemně masírujeme dásně. Večerní očistu ústní dutin zakončíme výplachem úst buďto plným zeleným čajem nebo slanou vodou. Tyto prostředky mají antiseptické a stahující účinky na dásně.
  8. Omezujeme na minimum konzumaci cukrů.
  9. Konzumujeme pestrou a vyváženou stravu,  bohatou na minerály (především vápník, hořčík, fosfor, měď) a vitaminy (hlavně vitamin C, A, E a D).
  10. Koušeme tvrdou kořenovou zeleninu, pomáhá nám čistit zuby i v době mezi čištěním.
  11. Preferujeme přírodní zubní pasty a oleje, protože neobsahují chemické látky. Místo ústních vod používáme přírodní ústní oleje.
  12. Pravidelně jednou za půl roku navštívíme svého zubního lékaře.
  13. Čištění zubů vždy ukončíme jemnou masáží rtů zubním kartáčkem.
  14. Nezapomínáme ani  na pravidelné ošetřování rtů speciálními přírodními balzámy.

 

                                                                     Simona Procházková, DIS

 

—————

Zpět