PRO ZDRAVÉ OČI

16.10.2013 16:45

Zacházíme se svým zrakem dobře nebo ho nadmíru namáháme mnoha hodinami práce u počítače, zbytečným sledováním televize a dalšími způsoby?

Podle čínské medicíny se prostřednictvím problémů s očima často projevuje špatný stav jater a žlučníku (oči jsou vstupním, smyslovým orgánem tohoto systému) a tomu lze přisoudit i zhoršování zraku. Proto také při péči o oči a při jejich léčbě není možné tyto hlavní metabolické orgány ignorovat. Radí nám specialistka na reflexní terapii Hana Smejtková.

Obr. Reflexní ploška pro léčení jater


Intenzivní komplexní léčbou lze dosáhnout i snížení počtu dioptrií. Například také u migrén můžeme sledovat přímý vztah mezi očima, zažívacím a nervovým systémem.

Irisdiagnostika
Oči nám umožní sledovat nejen stav jater a žlučníku, ale patří také mezi důležité diagnostické oblasti. Mikrosystém očí se nazývá irisdiagnostika, každý orgán a část těla v nich má své vymezené místo, takže pohledem do očí můžeme zjistit zdravotní stav odpovídající ostatním diagnostickým metodám, např. reflexní terapii. Informace o některých orgánech si můžeme přečíst i na obličeji v bezprostředním okolí očí.

 Co prozradí oči
-  Zažloutlé bělmo: porucha jater a blokády žlučových cest
-  Zčervenání bělma: únava, otrava, alkohol (stačí pár sklenic piva…) 
   akutně přetížená játra
-  Dlouhodobé přetížení: bělmo šedne, mírné zešednutí kůže
-  Cholesterol: bílé zatvrdlé kuličky v obličeji nebo hrudky v bělmu
-  Arterioskleróza: máselné kroužky na okrajích duhovky
-  Černý okraj kolem duhovky – stagnace lymfatického systému
-  Rozšířené zorničky: přemíra léků, drogy (zornice má být malá a rychle 
   reagovat na změny světla)


Okolí očí 
 - Játra: vrásky mezi obočím, zvětšení jater – zduření této zóny, 
   stařecké skvrny na obličeji 
-  Slinivka: oteklý buřtík na horním víčku 
 - Ledviny: kruhy či vaky (měkké – voda, tuhé - tuky) pod očima

Jak pomáhá reflexní terapie
Na problémy s očima můžeme použít i reflexní terapii. Při akutních potížích se zaměříme na reflexní plošky očí, při řešení dlouhodobějšího narůstajícího zatížení očí a zhoršujícího se zraku pak musíme přibrat i mačkání reflexních plošek souvisejících orgánů – jater a žlučníku. Aby byla léčba úspěšná, je třeba zvolit i vhodnou detoxikační techniku, bylinné kapky či čaje (nebo výplachy), zásadně (a zásaditě) upravit životosprávu, přidat zinek a vitamín A, nemalou pozornost věnovat i doporučeným očním cvikům.
Reflexní plošky očí se nacházejí na prvních článcích druhého a třetího prstu, pravé oko je na pravé noze, levé oko na levé. Plošky mačkáme kleštičkovitým hmatem palců a ukazováčků. Bolestivost na druhém prstě ukazuje na problém s viděním na blízko (dalekozrakost), třetí prst zase vypovídá o vidění na dálku (krátkozrakost). U některých očních problémů je často vhodná i reponace krční páteře (kroucení a uvolňování palců na nohách i přímá reponace na krku) vzhledem k různým nitrolebečním tlakům, které také oční problémy zhoršují.

Prevence
Obr. - reflexní ploška žlučníku


Nečekejte, až se vám zrak zhorší věkem nebo díky vysedávání u počítače a zaměřte se na včasnou prevenci. Věnujte dostatečnou pozornost kvalitě osvětlení doma i na pracovišti, pracovním podmínkám -- víte, že při celodenní práci u počítače máte nárok na pravidelné přestávky po 2 hodinách? -- pečlivě vybírejte sluneční brýle i monitory počítače, omezte dlouhé a časté sledování televize, konzumaci alkoholu apod. Unavené oči nechte odpočinout, po práci s počítačem je rozhodně vhodnější procházka a pohled do zeleně než sledování televize.  Očím udělají dobře speciální oční cviky, stejně jako zdravá životospráva a kvalitní spánek. Při problémech se zamyslete nad tím, co nechcete vidět a pokuste se projasnit váš zrak pozitivním přístupem k životu. Pozorujte s láskou svoji minulost, přítomnost i budoucnost!

                                                                                                                                                                     Text a foto: Ing. Hana Smejtková

 

—————

Zpět